Sunday, December 28, 2014

Refleksi 2014



Alhamdulillah,. Dah nak tamat 2014.

Dugaan tahun ni ( Tragedi MH370, MH 17, Putting beliung, Banjir besar) biarlah jadi pengajaran buat kita yang Allah itu takkan menguji kalau tidak tak mampu.

Bala atau kafarah. Itu atas kita. Cara kita terima.

This year  has been a great year of my life (so far) and I hope 2015 will be better.

Banyak perkara yang penting jadi tahun ni. *ecewah*

Not to say that I’m completely reach my goals or what. Hanya sekadar refleksi buat diri aku ni yang tak seberapa.

Cuma, nak share kat sini few things that I managed to accomplish this year.

First. I start baking dan start jual even terima order which means I get to do what I love to and get something from it. Walaupun tak seberapa, Jadilah untuk tanggung sikit buat beli handphone baru.

The best  part from baking I get to make my Ibu her birthday cake. and her reactions on that moment, is beyond what I can say here. It’s something that I’ll always remember. Tapi tak sempat buat ayah punya birthday cake. Dan wish ja. Sebab dah fly dah waktu bday ayah.

Kedua, aku dapat pengalaman mengaji pengajian pondok.

Tau madrasah pondok?
Cuma tak la tidur/makan situ. Cuma dapat rasa biah, cara tarbiah depa. Dan pengajian di situ mengajar seribu satu cerita. InsyaAllah post yang lain kot. Jenuh 1001 nak cerita dalam post ni.

Ketiga, terbang ke benua Afrika. Sampai ke bumi Musa (as). Entah, macam tak real tapi memang camtu lah ceritanya.




Moga Allah kuatkan hati untuk terus teguh dengan tali dia.

Dan moga aku bermanfaat buat ummah juga. Doakan.

Dan cukup disini saja kot, nak cerita lebih habis la special value. Tak gitu?

So, sempena nak masuk tahun baru masihi tajdid niat selalu. Pasak azam teguh teguh. Biar utuh walau ribut merempuh. *cewah*

Nak tuju lagu, my song of the year :

Terbang Tunduk – Kokping Jamal. Heeee





Akhiaq sekali, nak rekemen buku. Catatan Matluthfi . First aku ingat buku ni lebih kepada nak cita hidup dia, cara belajar dia etc.. tapi senang cerita buku ni mengajak kita berfikir tentang banyak perkara.Dari politik sehingga society.Sarcasm dia pun boleh tahan. Aha :B  Dan aku memang rekemen hampa semua beli bagi ada sorang satu. Bermanfaat insyaAllah.


Sebelum tu nak pesan,

Owner tak ingat dari mana ambik pic ni.


 Sekian.